Тогава ще приключи животът на 42-рото Народно събрание

Парламент на ръба. Това ни чака през оставащия месец живот на 42-ото Народно събрание.

 

От „Атака” официално и окончателно заявиха, че занапред ще бойкотират заседанията. Така кворумът остава изцяло в ръцете на ГЕРБ.

 

През последните седмици парламентът страда от хроничен недостиг на депутати. От днешното изявление на „Атака” стана ясно, че така и ще бъде. 

 

Ние ясно сме показали, че не искаме това правителство. И начинът то да падне е да няма кворум”, каза Волен Сидеров. Според Сидеров при вече определена дата за предсрочен вот няма какво толкова належащо да приема парламентът. Освен задкулисни договорки.

 

До 6 август „Атака” няма да влиза в парламента, не виждам смисъл”, добави още лидерът на „Атака”. 

 

Така въпросът "да го бъде ли кворумът, или не" остава изцяло в ръцете на ГЕРБ. А оттам не дадоха гаранции. Но отново напомниха за договорката да се приемат само консенсусни закони.

 

„Ако не се постигне този консенсус, ГЕРБ ще бъде конструктивна и гъвкава в оставащите дни до края на този парламент”, заяви Цветан Цветанов. С други думи - ще действат според ситуацията

 

Очевидно е, че политическата игра на повечето сили е водеща в тяхното поведение”, коментира от своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев.

 

Не ме притеснява и без това една година си говорим за тоя кворум”, каза Михаил Миков, председател на парламента.

 

А обещаният консенсус удари на камък още преди да е изпробван в пленарната зала. От ГЕРБ ще поискат законът за МВР да влезе в сила не сега, а догодина. „Целта на приемането му беше една - да бъдат сложени свои хора начело на всички структури в МВР”, каза Красимир Ципов. 

 

Според опозицията нито има пари за социалните придобивки, които законът обещава на униформените, нито пък има време да се приемат наредбите към закона, за да сработи той. 

 

„Законът влиза в сила и действа от днес, като ние не намираме никакви основания да бъде преустановявано това действие до началото на следващата година или до някаква друга дата”, заяви Янаки Стоилов.

 

От ГЕРБ подозират още, че до дни властта ще бетонира главния секретар на МВР Светлозар Лазаров за пълен мандат от 5 години.