След това лидерът на ГЕРБ трябвало да прати хора за справянето с банковите атаки

Гуверньорът на БНБ Иван Искров звънял по телефона на Бойко Борисов по време на банковите атаки, твърди лидерът на ГЕРБ, предаде БГНЕС. 

 

Първоначално Борисов не искал да се забърква и затова не вдигнал телефона. По разказа му обаче лично Сергей Станишев го помолил да говори си Иван Искров.

 

„Искров ме беше търсил и аз не вдигам, защото не исках да се забърквам. Станишев ми написа есемес: „Моля те да се чуеш с Искров”. И аз ги набрах, за да има единство и да не се възползва никоя партия", заяви Борисов пред журналисти. 

 

Той обаче отказа да покаже есемеса с мотива, че „не е Бареков”.

 

След разговора, Борисов изпратил своите експерти - Менда Стоянова, Делян Добрев, Ивайло Московски и Владислав Горанов, за да помагат в справянето с банковата криза. 

 

Борисов заяви още, че е казал всичко „в очите” на Орешарски и Чобанов по време на консултациите при президента. 

 

Борисов дори заплаши, че ако някой друг наруши първи мълчанието, ще разкаже всичко, което се е казало в президентството.

 

Ще кажа всичко – какво каза Искров, какво - Орешарски и как се караха. Само да внимават – една думичка да се произнесе, толкова са виновни и нацапани”, заплаши Борисов.

 

Лидерът на ГЕРБ коментира, че банковата криза не е свършила и има вложители в две банки, които чакат да дойде 21 юли.

 

Сега вместо да си мълчали, от БСП го обвинявали за създадената ситуация.

 

По отношение на заема от МВФ, за който Борисов говори от известно време, днес той се изказа по-обрано. „Заем от МФВ съм казвал, че това е в краен случай. Четири години ви плашех и ви казвах, че трябва да затягаме коланите и да си правим сами реформи, за да не идва МВФ. Ако сме ние, на нас ни вярват в Брюксел, ще опитаме да се справим, ако и това не действа – просто фондът ще дойде задължително”, заяви Борисов.

 

Той потвърди намерението си да поддържа кворума в НС, за да изкара парламентът до началото на август.