Пламен Орешарски обяви, че ще подаде оставка между 23 и 25 юли

Работата на Народното събрание е напълно блокирана, след като от ГЕРБ официално обявиха бойкот на заседанията. Така в отсъствието и на Атака”, БСП и ДПС сами не могат да съберат нужния кворум. 

 

Само преди дни управляващи и опозиция при президента си обещаха консенсус до края на живота на 42-то Народно събрание. Вместо това обаче през последните дни наблюдаваме наддаване за различни закони, взаимни саботажи и обвинения в нечестна игра. В резултат на това от ГЕРБ заявиха, че ще прекрачат прага на пленарната зала само още веднъж, а именно, за да гласуват оставката на кабинета "Орешарски” и настояха това да стане час по-скоро. 

Още по темата

 

Междувременно вече има яснота кога примерът Пламен Орешарски ще подаде оставката на правителството. Той съобщи, че ще го направи между 23 и 25 юли. Утре пък парламентът ще направи нов опит да проведе заседание. Засега той изглежда обречен.

 

Парламентарната утрин днес предложи добре познатия сюжет – "Атака” липсва, ГЕРБ също, кворум няма, а заседанието се провали. Оттук обаче сюжетът стана неочакван. 

 

"Парламентарната група на ГЕРБ няма да продължи да участва в пленарните заседания, в които не се изпълняват поетите ангажименти и постигнатото съгласие”, коментира Цецка Цачева от ГЕРБ.

 

Обвиненията на опозицията са, че БСП не подкрепили по-строги наказания за всяване на страх срещу банките. Не спрели назначенията в МВР и Сметната палата. Кадрували като за последно. БСП от своя страна контраатакува с позицията, че ГЕРБ също играе нечестно и не спазва обещанието в пленарната зала да се гледат само консенсусни закони - например прокарвайки текстове, които "миришат на пещерен антикомунизъм”.

 

"Те очевидно ще завършат този парламент така, както го и започнаха - с двумесечна ваканция. Добре са го измислили”, коментира Мая Манолова от БСП.

 

Тя заяви още, че заради бойкота на ГЕРБ редица закони ще останат неприети и нарече поведението им "безотговорно, високомерно и безобразно”. ДПС от своя страна избра ролята на страничния наблюдател, който зове за мир и отговорност.

 

"Мисля, че никой не поставя под съмнение постигнатото съгласие при президента. В противен случай бихме се съгласили, че думата на политиците винаги е предпоследна”, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. 

 

Той припомни политическия график - оставка на кабинета до 25 юли, разпускане на парламента на 6 август и избори на 5 октомври. Бойкотът на ГЕРБ обаче постави този календар под въпрос. Според официалния календар до 6 август парламентът би трябвало да проведе още 15 редовни заседания