„Не признаваме слабости в работата на Фонда”, твърди зам.-шефът на Фонда

„Няма шанс да е на път да спечели тези пари, тъй като проектът не отговаря на наредбата, по която е кандидатсвал господина, а именно – за достигане стандартите на щастливите кокошки и нитратната директива. Признати са му процентите, които са за покриването на нитратната директива, но тези – за щастливите кокошки не са признати понеже тази схема е за обекти, които са съществували като птицеферми преди 01.01.2003 г. А той е закупил въпросният животновъден обект през 2010 г. с разрешение за обект като телчарник. Просто не отговаря на схемата, по която той е кандидатствал”.


Това заяви в студиото на „Събуди се” зам.-изпълнителният директор на Фонд „Земеделие” Виолета Александрова по повод изявленията на производителя на яйца Азис Азис.

 

Ръководството на фонда категорично отрече да има нещо общо с емисарите, за които разказа Азис Азис по-рано в предаването.

 

"Във всеки случай, емисарите не са от Държавен фонд "Земеделие", защото е ясно, че този проект е отказан от ДФЗ и той е приключил за нас", обясни шефът на Фонда Мирослав Николов.

 

„Не признаваме слабости в работата на Фонда”, заяви Виолета Александрова и поясни, че в понеделник на интернет страницата на Държавен фонд „Земеделие” ще бъде качен отчета за прогламата за селските райони, където всички проекти са договорирани.

 


„По 121-ва мярка също са обработени до 88 млн. лв. Ако министър Греков прехвърли пари от Гаранционния фонд, земеделските производители ще могат да получат още проекти. Ако не ги прехвърли, приключваме приема и парите от Гаранционния фонд автоматично стават загуба за България”, добави Александрова. По думите й ще бъде подаден сигнал до прокуратурата за всички проекти, които „са върнати по този начин”.


От своя страна шефът на Фонда Мирослав Николов заяви, че няма професионален конфликт със земеделския министър Димитър Греков.


Двамата отрекоха да са отказали достъп на ОЛАФ до системата за администриране и контрол във Фонд „Земеделие”.


Припомняме, че в петък те направиха официално изявление, което гласи: „Дни преди края на мандата на сегашното правителство, се правят отчаяни опити със всички средства да бъде отстранено ръководството на Фонда и да бъде назначено ново, с което заинтересовани кръгове да обезпечат влиянието си през следващите няколко месеца върху единствената разплащателна агенция в България, която продължава да се разплаща с европейски средства към земеделските производители и общините”.


Целия разговор гледайте във видеото.