Очаква се следващата седмица сделката с „Уестингхаус” да бъде подписана

България, една от петте европейски страни, които напълно зависят от вноса на руско ядрено гориво, предприема стъпки за диверсификация на своите доставчици, пише в коментар „Ройтерс”. 

 

Агенцията отбелязва, че се очаква американската компания „Уестингхаус” да купи дял в държавната компания, която ще изгражда новата ядрена мощност на площадката в АЕЦ „Козлодуй"

 

Преговорите между българската страна и „Уестингхайус”, която е най-големият производител на ядрено гориво и е част от японската група „Тошиба”, са приключили и се очаква следващата седмица да бъде подписано акционерното споразумение, съобщава агенцията.

 

Преговорите са приключили. Акционерното споразумение е в очакване на одобрение от държавния Български енергиен холдинг и се надявам, че може да бъде подписано през следващата седмица", заявява Иван Генов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”.

 

Сделката открива пътя за започването на преговорите за финансирането и изграждането на един реактор AP-1000 от „Уестингхаус” на стойност 5 милиарда долара.

 

„Очаква се ядреният реактор с мощност 1100 мегавата да бъде готов през 2024”, добавя Генов.