Проблемите в ДФ „Земеделие” трябва да бъде решени, защото над 2 000 договора трябва да бъдат подписани

Скандалите във фонд „Земеделие” заплашват с фалит хиляди земеделски производители заради забавените плащания. За това предупредиха от опозицията в парламента.

 

Според управляващите случващото се във Фонда е плод на лични отношения, но проблемът трябва спешно да бъде решен, тъй като има над 2 000 договора, които трябва да бъдат подписани. Затова и следващата седмица животновъдите готвят протест пред парламента в София.

Още по темата

 

В разгара на жътвената кампания зърнопроизводителите чакат парите от европейските програми, за да приберат реколтата и да закупят семена за новия сеитбен сезон, който започва след месец. Някои от директните плащания все още не са преведени.


 
Имаме вече почти една година забавяне на средствата за 100% пропаднали площи през 2013 година. 2014 година беше още по-тежка в това отношение и сега има стотици протоколи, които трябва да се обработят и в бъдеще да се разплатят”, обясни Ангел Вукодинов, зам.- председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

 

Според Асоциацията Фондът сериозно закъснява със схемите за следващия програмен период, от който зависи бъдещото европейско финансиране на сектора. До две седмици планът трябва да бъде представен в Брюксел, а още не е изготвен.


 
Притеснени са и животновъдите, тъй като някои от тях нямат средства за задължителна имунизация. Те също трябваше да са отпуснати от Фонда.