Новият домакински уред изисква за приготвянето на храна с 40% по-малко топлина

Инженерът от Оксфордския университет Томас Поуви, работещ по системите за охлаждане на ракетните двигатели, на базата на знанията си по топлотехника е създал енергоспестяваща тенджера, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

 

Поуви, който е алпинист, се замислил над този проблем, когато не успял да си кипне вода в планината - прекалено много топлина от газовия котлон излитала във въздуха. Новият домакински уред изисква за приготвянето на храна с 40% по-малко топлина, отколкото обикновените тенджери със същия обем. Тя има специално оребряване отстрани, което кара газта от котлона да оптича по-добре страните на съда и да отдава по-ефективно топлината. Цената на "космическата" тенджера е 50 британски лири. 

 

"Това е проблем на аеродинамиката и на топлопроводимостта. Ние използвахме знанията си, прилагани при направата на двигатели, за да създадем форма на тенджерата, която да я
превърне в по-енергоефективна
", обяснява изобретателят.