Страни-членки от Източна Европа отхвърлят номинацията на Италия

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева може да се окаже консенсусната кандидатура за ръководител на европейската дипломация. Това пише „Файненшъл таймс” в статия, посветена на избора на върховен представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност.

Още по темата

 

Позовавайки се на европейски дипломатически източници, авторитетното издание информира, че група източноевропейски държави са подели инициатива да попречат на Италия да получи поста, като обвиняват Рим за недостатъчно твърдата му позиция по отношение на Русия.

 

Кампанията срещу Федерика Могерини се води от Латвия, Естония, Литва и Полша, които са най-силни привърженици на строги санкции срещу Кремъл, твърдят авторите на материала. Действията им са получили мълчаливата подкрепа на други държави, подкрепящи санкциите, след като миналата седмица Могерини покани руския президент Владимир Путин на срещата на ЕС с азиатски лидери през октомври в Милано.

 

Кандидатурата на Федерика Могерини получи подкрепата на лидерите в лявоцентристкото пространство в Европа. Зад нея застанаха италианският премиер Матео Ренци и френският президент Франсоа Оланд. Но в Европейския парламент, който трябва да потвърди номинацията, се увеличава опозицията срещу нея особено в редиците на дясноцентристкия блок, където твърдят, че й липсва опит.  

 

Вероятният нов председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер трябва да е готов с всичките си 28 кандидат-еврокомисари преди лятната ваканция, за да могат изслушванията им да започнат през септември. Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой се надява на консенсус за наследника на Катрин Аштън, въпреки че за избора му той не е задължителен.

 

Ако кандидатурата на Могерини бъде блокирана, вероятно ще отпаднат и тези на двамата кандидати, смятани за хардлайнери по отношение на Русия – полският външен министър Радослав Шикорски и шведският му колега Карл Билд, коментират дипломати. Това оставя Кристалина Георгиева, в момента комисар на ЕС по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, като възможна консенсусна фигура, отбелязва „Файненшъл таймс”.