Това попита в изявление мажоритарният собственик на банката

В разпространено изявление банкерът Цветан Василев коментира последните развития около Корпоративна търговска банка и твърденията на прокуратурата. Мажоритарният собственик на КТБ определя като инсинуация по негов адрес обвиненията, че е източвал КТБ от 2011 г. насам.

Още по темата

 

По-рано днес от съда отбелязаха, че има данни, че Василев е извършил престъпление, но срещу него няма обвинения. До извода на съдия Пенка Велинова се стигна по време на мярката за неотклонение на четиримата задържани служители на Корпоративна търговска банка, обвинени в длъжностно присвояване на 206 млн. от главната каса на банката. В Съдебната палата стана ясно, че версията за чували с пари, изнасяни на гръб от КТБ, е изчезнала от прокурорското обвинение. Новата версия на прокуратурата е, че касиерката и две счетоводителки са отмъкнали парите за няколко години чрез фалшиви счетоводни операции, наредени от Цветан Василев.

 

„Кой източва собствения си бизнес?”, задава риторично въпрос банкерът, като отбелязва, че за въпросния период се е отказал от близо 100 000 000 лева дивидент, а печалбата от последните три години, в размер на 190 000 000 лева, е била капитализирана. Освен това Василев внесъл в КТБ АД допълнително капитал в размер на 86 329 000 лв. и предоставил на банката подчинен срочен дълг в размер на 56 700 000 лв.

 

97-98% от отпуснатите заеми през последните четири години са редовни. Данните са проверявани от одитори, надзорни органи, международни рейтингови агенции, отбелязва също банкерът и изтъква, че внесените само от КТБ данъци за трите години са над 20 млн. лева: 

 

„В тази връзка бих искал да попитам колко данъци са внесли организаторите на водената срещу мен и КТБ АД кампания, след като свързваните с тях предприятия и медии обявяват, че работят на загуба? И аз отново питам – кой източва собствения си бизнес? Кой има интерес да срути банковата система, за да покрие невъзвръщаемите си кредити под нейните руини?”.

 

„През последните три пълни финансови години (2011-2013 г.), за които се твърди, че банката е източвана, тя се развива стабилно, с равномерни нива на печалба и добра капиталова адекватност. Финансовите показатели на банката поддържат тази тенденция и през първите пет месеца на 2014 г.”, отбелязва мажоритарният собственик на поставената под особен надзор финансова институция. Посочва също, че качеството на активите на КТБ АД традиционно е значително по-високо от средните нива в банковата система, поради консервативната й кредитна политика.

 

Като подкрепя твърденията си с финансови показатели, Цветан Василев заявява, че „…развитието на Корпоративна търговска банка АД през годините не се дължи на случайни фактори и обстоятелства, на благоволението на едно или друго правителство, а е резултат на правилна дългосрочна стратегия, на разумна управленска политика и преценка…”.

 

Корпоративна търговска банка АД няма нужда от спасяване, а от подкрепа. На ход не са политиците, които би следвало да се ангажират с визията за развитието на страната ни и създаването на добър инвестиционен климат. На ход са акционерите на КТБ АД, които имат желанието и възможностите. Ще им се даде ли шанс?, се казва още в изявлението на банкера.