Парите за бюджета на Касата липсват от няколко години, смята проф. Гайдарски

При дефицит 330 млн. лв. в НЗОК, обещана актуализация с 220 млн., която вероятно няма да се случи, и повдигане на рамене за останалите 100 млн., през седмицата Българският лекарски съюз призова болниците да съдят държавата, а медиците да излязат на протест.

 

„Политическо недоразумение и някакъв инат” стоят в основата на провалената актуализация смята д-р Юлиян Йорданов, зам.-председател на БЛС. По думите му при срещите на съюза с политическите сили лекарите са получили подкрепа за исканите допълнителни средства за финансиране на касата.

 

„Управляващите можеха да актуализират бюджета, ако имаха желание”, категоричен бе Йорданов, който недоумява и защо сумата е намалена с една трета  - от 328 млн. на 225 млн., след като пълната сума предоставили експертите на НЗОК, а финансовият министър не могъл да обясни на какво се дължи съкращението.  

 

Парите няма да стигнат, то е ясно”, отбеляза проф. Радослав Гайдарски. Той добави, че по традиция от последните няколко години средствата за Касата са недостатъчни и дофинансирането става от бюджета за следващата година, което е в основата на натрупаните дефицити.

 

"Мисля, че здравият разум на опозицията трябва да надделее, те да влязат в пленарна зала и поне тези 225 млн. да бъдат отпуснати", заяви бившият министър на здравеопазването, като отправи призив в тази посока към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Парите за бюджета на Здравната каса липсват от няколко години, подчерта отново проф. Гайдарски и припомни използваните за подкрепа на фискалния резерв средства за здраве по времето на финансовия министър Симеон Дянков.