Социалистите обаче няма да бойкотират пленарното заседание, както беше предвидено

Нов парламентарен сблъсък се очаква по време на извънредното заседание на депутатите, което трябва да започне в 15 часа. На него те трябва да обсъдят и гласуват конфликтната актуализация на държавния бюджет, както и на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. 
 
Преди да отидат в парламента, от БСП, които са против актуализацията, се събраха на заседание на ръководството. И след него обаче позицията им остава непроменена – социалистите ще подкрепят да има повече пари за НЗОК, но не и ревизия на големия бюджет.
 
Отпада идеята за бойкот на пленарното заседание от страна на БСП с цел провал на кворума, защото по думите на председателя на БСП Михаил Миков те не са „бойкотьори”.
 
Припомняме ви, че ДПС и ГЕРБ имат достатъчно гласове заедно, така че актуализацията най-вероятно ще бъде приета в по-късните часове на деня.
 
В деликатна ситуация са министрите от БСП, които са и членове на кабинета. Кабинетът от една страна е вносител на актуализацията на бюджета, а от друга – БСП е против нея. 
 
Основната причина прекрояването на бюджета да предизвика недоволство е записаната възможност държавата да тегли допълнително почти 3,5 милиарда лева външен дълг. Планът е по-голямата част от тези средства да се насочат за справяне с проблемите в КТБ. 
 
Защо БСП е против ревизия на големия бюджет – разберете от видеото.