Жителите на Враниловци поискаха помощ от доброволци в разчистването

Поредните наводнения в страната взеха жертва. Новите дъждове нанесоха и огромни материални щети. В неизвестност остава 49-годишен мъж, който не бе намерен след наводнението в Габровско. При пороя загина неговата майка.

Още по темата

 

В региона все още има села, в които обстановката е доста усложнена. Местните власти обявиха, че се нуждаят от тежка техника, която ще пристигне в Габрово утре.

 

Активирали са се и свлачища, така че ще е необходима и по-сериозна намеса от държавата. Вероятно ще бъдат поискани и средства от Комисията по бедствия и аварии.

 

Около 200 литра на кв. метър дъжд за около час - така Враниловското дере, в което през други години водата е била оскъдна, се превръща в мощна река, която нахлува в къщите край нея.

 

„Заваля и токът угасна. Нещо ме удари, но какво беше, не можах да видя. Щях да умра. Ужас”, разказва Йорданка. Спасяват я Валентин, който живее в съседната къща и неговият приятел Слави. Била е затрупана с мебели, кал и вода на леглото си.

 

Благодарение на двамата е спасен и бащата на Вальо, когото стихията застига в кухнята. От водата семейство Първанови са останали буквално без двор. По чудо къщата е видимо запазена, но пред рухване са други постройки.

 

В село Вранилово два бетонни моста вече са история. Под вода останаха десетки къщи. През целия ден аварийни екипи отводняваха пострадалите. На помощ се притекоха и близо 40 доброволци.

 

Обяснение за големите материални щети дава Пеньо Славов, дългогодишен ловец, който добре познава капризите на опасните балкански дерета: „Има 4 - 5 дерета нагоре, които идват от високо и са обрасли. Силният порой е повлякъл дърветата и е затлачил дерето”.

 

Пострадалите семейства се надяват до есента да се съвземат от бедствието. Във Враниловци се нуждаят от повече доброволци, за да им помогнат в разчистването. Това е и призивът на община Габрово за първите няколко дни след наводнението.

 

Повече за последствията от пороя ще научите от видеото.