ГЕРБ иска служебното правителство да договаря външни заеми

Остри взаимни нападки и обвинения бяха отправени в парламента заради актуализацията на бюджета

 

Изненадващо от БСП обявиха, че правителството вече е на ГЕРБ. И все пак депутатите одобриха повече пари за здравеопазването. 

 

Дискусиите „за” или „против” прекрояването на държавния бюджет се концентрират в така наречения триъгълник на властта - Министерски съвет, сградата на Народното събрание и Президентството.

Още по темата

 

Същевременно ГЕРБ внесе предложение в деловодството на парламента, с което да се даде право на служебното правителство да взима външни заеми

 

Големият проблем, според критиците на предложението, е възможността да се теглят още заеми за 3,4 млрд. лева, като с голяма част от тях да се подкрепи решението на проблема с КТБ.

 

Според критиците на актуализацията зад нея прозира опит да се прокара прословутият закон за КТБ. Експертите по конституционно право са категорични, че едно служебно правителство не може да бъде овластено просто ей така, а и следващото не може,  защото го няма. Няма и яснота от кого и колко пари да се вземат. 

 

„Трябва да се конкретизира главницата и лихвите”, зяви Петър Илиев, преподавател по Конституционно право.

 

Конституционният съд е категоричен в това, че служебен кабинет няма право да сключва държавни заеми. 

 

През последните седмици триъгълникът на властта се сдоби с още един ъгъл - този на БНБ и стана четириъгълник. Банкерите и управляващите трябва да решат проблема с КТБ. 

 

Икономистите са категорични, че и при държавния бюджет трябва да е като при домашния - когато там парите не достигат, първото, което правим не е да тичаме до съседа, за да вземем заем.

 

Докато сред икономистите е логично да има критици, то изненадващо такива се оказа, че има и сред лекарите. След седмици на протести и искания за актуализация на бюджета за здраве от Университетската болница „Иван Рилски” коментираха за Нова телевизия, че актуализацията може и да се окаже безсмислена. 

 

Според лекарите, ако бюджетът бъде актуализиран при това ръководство, системата отново ще бъде изправена пред фалит.