За нея гласувах ГЕРБ и ДПС

Актуализацията на бюджета мина на първо четене с гласовете на ГЕРБ и ДПС. След дълги дебати, изпъстрени с цветисти нападки, промените, предложени от правителството на Пламен Орешарски, все пак бяха приети, въпреки противопоставянето на БСП.

 

Социалистите обвиниха ГЕРБ и ДПС, че формират ново парламентарно мнозинство. Според депутатите от БСП това не е предложение за актуализация на бюджета, подготвено от екипа на Пламен Орешарски, а било подготвено от президента Росен Плевнелиев.

 

БСП са категорично против даването на възможност да се увеличи външният дълг с 3,4 млрд. лева. Според различни анализатори това значи всеки работещ българин да плати по 1 000 лева, за да бъдат върнати. 

Още по темата

 

Същевременно ГЕРБ внесе искане да бъде дадена възможността на служебния кабинет да взима такива допълнителни заеми. 

 

Финансовият министър Петър Чобанов заяви пък, че не би взел 2 млрд. лева заем заради КТБ. 

 

Големият спор е дали се нарушава Конституцията, ако се даде право на служебното правителство да тегли заеми, без да е записано конкретно колко и от кого. 

 

Призовавам колегите от БСП да подкрепим накрая поне това, което правителството предлага. В противен случай излиза, че вие не си подкрепяте правителството. Ако е наше, кажете, че е наше. Тогава, ела, Чобанов, в нашата стая  да ти дам задачи”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

 

„Да бъде натоварено едно бъдещо, неясно и неизвестно служебно правителство с едно противоконституционно правомощие, а именно да сключва международни договори за натоварване на Република България и българските граждани с допълни дългове. Моля ви, не го правете”, заяви Мая Манолова.

 

„Това, което се дава, отново е буфер. Единствените сигурни разходи по отношение на дълга при реализация на посочения дефицит са тези 725 милиона за увеличаване на дефицита. Останалото е буфер. Този дълг от 2 млрд. ще се наложи да бъде взет, ако ще се изплащат депозитите. Моят съвет е той да не бъде вземан”, заяви Петър Чобанов.

 

Що се отнася до здравеопазването, и управляващите, и опозицията се обединиха около това, че Здравната каса заслужава повече пари

 

Президентът Росен Плевнелиев приветства приетата на първо четене актуализация на държавния бюджет. Плевнелиев смята, че това не е самоцелно действие, нито е жест към служебното правителство, а е стъпка в правилната посока. Росен Плевнелиев призовава промените да бъдат гласувани и на второ четене. 

 

Депутатите решиха да работят извънредно на 4 август, когато освен второто гласуване на бюджета, ще гласуват и предложението на ГЕРБ служебното правителство да води преговори и да сключи договори за външни заеми. Очаква се на 5-ти парламентът да излезе във ваканция, а на 6-ти президентът Росен Плевнелиев да подпише указ за разпускането на 42-то НС.