Премиерът не мислел за оставка преди консултациите при президента

След последното заседание на кабинета „Орешарски” премиерът и министрите в оставка си дадоха положителна оценка – смятат, че са свършили добра работа и са изпълнили доста голяма част от програмата си през изминалата година. В отчета си споменаха подобрени социални условия, макар и според ограниченията на бюджета, добра усвояемост на евросредства, а в областта на сигурността – намалени наполовина подслушвания и доста по-добър контрол над СРС-тата.

Още по темата

 

Преди да си заминат, министрите на Пламен Орешарски актуализираха проблемната концесия на "Юлен" за ски зоната в Банско. Въпреки предварителната заявка, че няма да има решения за 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй",  кабинетът в оставка все пак гласувал нещо, но не стана ясно какво.

 

На заключителната пресконференция се чуха много благодарности между членовете на Министерския съвет. Стана ясно също, че въпреки честите атаки, проблеми и скандали, Пламен Орешарски не бил и помислял за оставка през последната година и два месеца:

 

„Оставката, която подадох преди няколко дни, беше напълно контролирана и решението беше на политическите консултации при президента”.

 

На изпроводяк стана ясно, че атмосферата в Министерския съвет е била много добра и екипът - сплотен. Годината за Орешарски била много тежка в политически план, макар и според него да е имало и по-тежки. За 14 месеца кабинетът постигнал много. Например - по-добри отношения с бизнеса, макар и с отново влошена среда през последния месец. 19% усвоени евросредства, намалена административна тежест и стартирали реформи. Причина за недоволство по този въпрос - нямало.

 

Министрите актуализираха концесията за ски зоната в БанскоИ по въпросите със сигурността планът бил изпълнен на 100%. А във финансов план - положението също не било зле, въпреки предложената актуализация на бюджета. И въпреки че когато от БСП го помолиха, Орешарски не я оттегли, днес коментира, че сменената позиция на ГЕРБ по този въпрос не е толкова страшна:

 

„Не мисля, че е драматично, дали ще бъде приета или не. Ако не бъде приета - малко по-внимателно трябва да се отнасят към разходите”.

 

Финансовият министър Петър Чобанов пък призна, че депутатите са получили финалното предложение за актуализация 15 минути преди да трябва да решат дали го подкрепят. И че въпреки, че някои числа вероятно са ги изненадали, те имали време да мислят... след това.

 

На 62-рото си и последно заседание министрите или по-точно премиерът, спря всички планове за бъдещи нови договаряния по „Южен поток” и оставиха всичко в ръцете на следващо правителство. Би трябвало следващото официално събиране на министрите от кабинета "Орешарски" в тази сграда да е следващата седмица, за да предадат властта на служебния кабинет.

 

Повече за последното заседание на правителството ще научите от видеото.