Отнесени са мостове, наводнение са къщи, десетки са евакуирани

Бедствено положение обявиха в редица общини у нас. В северозападното село Малорад в община Борован бе обявено бедствено положение. Обстановката там вече се нормализира. Има разрушени къщи, а дворове са превърнати в блато. В съседното село Нивянин всички улици приличат на реки, няма и ток.

 

Пороите взеха още една жертва. 25-годишен мъж е открит мъртъв във Врачанско. Десетки хора са евакуирани. Те описват приливната вълна като водна стена. Бели извор е едно от най-пострадалите села. Не по-малко драматично е и в съседните села. На няколко места се наложи евакуация. В Девене обаче цял квартал остана блокиран - няма как хората да бъдат изведени от там, защото път до тях няма. Стихията е отнесла и четирите моста. Прехвърлят им хляб и вода през реката.

 

И от едната, и от другата страна на реката следят нивото на водата с тревога, защото се страхуват от трите язовира наблизо. Ако те прелеят, застрашени са три села. Там вече стягат багажа за предстоящата евакуация. Междувременно кметът на Враца увери, че няма опасност от преливане на язовирите.

 

Пропаднали пътища в СвогеВ района на Своге също е обявено бедствено положение. Наводнени са десетки къщи и са пропаднали пътища. Там, където река Батулийска се влива в Искър са наводнени десетки къщи и вили. Цяла нощ около дома на Стефан бушува вода. Отнесена е градината, приземният етаж е потънал в кал.

 

На места водата при село Реброво достига височина над метър. Хората там стоят и чакат помощ от спасителни лодки. Кметът увери, че в следващите няколко дни ще започне подготовката за изграждането на временен мост, за да имат хората връзка със света.

 

Пътят към село Батулия пропадна, скъсан е и мост. Селата Ябланица, Буковец и Бакьово засега са откъснати от света. Щетите по инфраструктурата в Община Своге са за стотици хиляди лева.

 

Мостът при разклона за село Лесков дол не е пострадал, но дерето е осеяно с камиони и багери. Към селото пътят е пострадал от свлачища. Пожарникари, полицаи и спасители не са спирали работа цял ден и цяла нощ. Евакуирани са десетки. След огледа на щетите кметът на общината ще иска помощ от междуведомствената комисия. 

 

7 села бедстват в ПловдивскоБедствено остава положението в седемте села в пловдивската община Родопи. Над 10 000 души са откъснати от света заради отнесени мостове. След 5-часов порой основният път към село Храбрино е отнесен от стихията. Автобусите са спрени.
 

Петметров воден стълб минава по реката и помита всичко след себе си. Събаря подпорната стена и бута основния път, който води до съседните шест села. Жителите на Храбрино и съседните села Бойково и Дедево са без питейна вода и ток. 

 

Единствената връзка на хиляди хора с Пловдив е тесният черен път през мост от римско време, по който може да мине само малък лек автомобил. Така сега се доставя храна до бедстващите села.

 

Два моста са разрушени. В село Първенец е откъсната ромската махала, в която живеят близо 800 души. Мостът, който води към нея и съседното село Брестовица, всеки момент може да се срути напълно. Хората отказват да се евакуират, въпреки опасността някои от къщите да бъдат повлечени надолу към реката. 

 

В късния следобед в бедстващите села бяха доставени водоноски. Спешно започна изграждането на временен път към откъснатите села. 

 

Репортери: Георги Георгиев, Николай Василковски, Благой Бекриев, Румяна Попова