Законността на част от пистите и съоръженията е спорна от години

Протест посрещна решението на правителството да ревизира концесията за ски зона „Банско”. Така, според кабинета, дългогодишният спор за законността на стопанисваната от „Юлен” площ е на път да бъде решен. Еколозите обаче определят решението като незаконно. Недоволни от него се събраха пред сградата на президентството.

Още по темата

 

Законността на част от пистите и съоръженията в ски зоната в Банско е спорна от години. Преди време беше установено несъответствие между площта, залегнала в концесионния договор на фирма „Юлен” и реално ползваната площ. Природозащитници определят това като кражба.

 

Според управляващите обаче не става въпрос за незаконно строителство, а за несъответствия и грешките в площта на концесионния договор от 2011 година. Затова и са дали зелена светлина те да бъдат изчистени.

 

„Имаше разминаване, дали в резултат на техническа грешка или по някаква друга причина, но територията, която е определена на едно приложение на концесионния договор с осеви точки като външна граница, не съвпада с някаква цифра, която е записана вътре като площ на територията. Мисля, че е взето правилно решение”, коментира кмет на община Банско Георги Икономов.

 

Според природозащитника Александър Лазаров промяната на концесионния договор е в нарушение на Закона за концесиите, който допуска промяна на концесии единствено при извънредно положение и заплаха за националната сигурност, а такива няма в случая.

 

В официално писмо до медиите концесионерът заявява, че многогодишните проверки по безспорен начин са доказали, че в ски зона „Банско” няма изградени незаконни обекти. А местни туристи в Банско отново се разминаха в мненията си.

 

Междувременно стана ясно, че след решенията на Министерския съвет концесионната такса за ски писта Банско е увеличена с 50%.

 

Подробности по темата ще научите от видеото.

 

Репортер: Екатерина Николова