Десетки са сигналите за наводнени мазета и затлачени шахти, на които са реагирали пожарникарите

Проливен дъжд, градушка и ураганен вятър преминаха тази нощ над Димитровград. Площадът пред общината е бил непроходим, заради високата вода, а автомобилите закъсвали по пътя. Причината – уличната канализация не е успяла да поеме огромното количество вода, което се е изсипало от небето.


„Тази сутрин обстановката вече бе спокойна. Голяма част от улиците в града останаха под вода като на места тя е достигала между 30 и 50 см., което е създало проблем за придвижването на автомобилите”, информира кореспондентът на Нова Димитър Иванов.


Повечето от ниските части на града, където са се намирали паркинги и детски площадки, са се превърнали в малки езерца.


Според предварителната информация дъждът, който се е изсипал около 21 часа вчера над града е бил около 80 литра на квадратен метър. Една около полунощ ситуацията започнала да се успокоява като водата започнала да се оттича.


„Причината за наводнението в част от Димитроград е спряното изграждане на водния цикъл на града, тъй като парите по програма „Околна среда” са замразени и там в момента не се работи, а в същото време новите тръби на канализацията са два пъти по-широки от старите, които пък не могат да поемат цялото количество вода и тя се връща обратно по улиците. На други места шахтите са се запушили от донесените от бурята листа и различни боклуци”, допълва Димитър Иванов.


Десетки са били сигналите за наводнени мазета и затлачени шахти, на които пожарникарите в града са реагирали. Имало е и информация за изчезнал мъж в наводнен подлез, но след претърсването там не е открито нищо. Няма информация на пострадали хора, както и за разрушения. Водата към 7:30 часа днес вече се е оттекла и улиците са проходими.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Иванов