Не сме търсили извънредни правомощия, допълни той

„Не сме търсили извънредни правомощия. Ясно си даваме сметка за ограничеността както във времето, така и в правомощията на служебното правителство. Не идваме на власт в името на дългосрочни цели”, заяви служебният премиер Георги Близнашки при приемането на властта. 

 

Но държавата по думите му е жив организъм и нещата не могат да се сведат само до провеждането на изборите, а е необходима предварителна икономическа, финансова, политическа стабилизация, за да може на тази основа да се произведат нормални избори. 

 

„Може само да се съжалява, че не беше направена актуализацията на бюджета, че политическите партии не проявиха достатъчно разбиране”, заяви проф. Близнашки. „Не става дума за празен чек, а за решаване на неотложни проблеми, които понякога идват като гръм от ясно небе”, допълни служебният премиер. 

 

Независимо от ограничените финансови ресурси, с които разполага правителството, то ще се опита да помогне на пострадалите при наводненията в страната. Проф. Близнашки призова всички да се включат в кампанията за набиране на средства за бедстващите райони. 

 

Според него задачите, поставени от президента Росен Плевнелиев, могат да бъдат сведени до три основни направления – стабилизиране на основните обществени ресори на управлението, възстановяването на доверието с европейските институции и НАТО, както и продължаването на започнати ключови реформи.

 

 „Няма съмнение, че основната ни задача е организирането и произвеждането на свободни и честни парламентарни избори. Такива избори, чиито резултати не се оспорват от никого. Ще направим всичко възможно изборите да бъдат произведени с активното участие на гражданското общество”, обеща още Близнашки.

 

Той допълни, че служебният кабинет няма да прибягва до чистки и реваншизъм

 

„Благодаря, че премахнахте загражденията пред Народното събрание, това беше нашата първа задача, но вие ни изпреварихте”, заяви Близнашки.