Засега вирусът е отнел живота на 961 души

Богатата на петрол страна Кувейт предоставя 5 милиона долара на Световната здравна организация за борбата й с разпространението на вируса на Ебола, който засегна няколко западноафрикански страни, информират БТА и Франс прес, позовавайки се на съобщение на кувейския министерски съвет.


По данни към миналата седмица хеморагичната треска е отнела живота на 961 души от 1779 случаи на потвърдена или предполагаема зараза. Вирусът се предава при директен контакт с кръв или биологични течности на заразени хора или животни.


Заради епидемията днес Либерия постави под карантина трета засегната провинция - Лофа, в северната част на страната.


Извънредно положение вече е в сила в Нигерия и Сиера Леоне. Гвинея обяви, че взима ограничителни мерки спрямо трансграничните притоци на хора.


В град Лагос, в Нигерия вече има 10 регистрирани случая на Ебола, предаде Ройтерс, като се позова на местни здравни власти. Всичките заразени са били в контакт с либериеца Патрик Сойър, който е припаднал на летището в Лагос на 25 юли и после е починал от Ебола. Медицинска сестра, лекувала либериеца, без да знае от какво е болен, също е починала вече.


Същевременно в испанската католическа болница в Монровия, в Либерия, трети член на персонала е починал от зараза с Ебола, информира Франс прес. Новата жертва е жител на Гана, който от 3 години работел в болницата в Монровия. Преди това от Ебола в болницата починаха директорът на болницата и монахиня от Конго.