Най-търсеният младеж е със средно образование, продавач, да иска да работи в малка фирма

Дава се шанс за работа за младите хора у нас. Фирмите търсят над 20 000 от тях  за стажове, според проучване на Агенцията по заетостта. Това няма да реши проблема с безработицата, обаче, защото младежите без доход в България са над 60 хиляди. 

 

Прогнозата действително е прекалено оптимистична. Защото всички тези фирми са готови да наемат младежи, само ако държавата плаща заплатите и осигуровките им известно време. А държавата възнамерява да спонсорира само 7 500 от тях. Така на практика борбата между младежите се очертава да е люта. 

 

А ето и профилът на най-търсения младеж - със средно образование, продавач, да иска да работи в малка фирма. Профилът на най-нежеланите младежи пък е с докторска степен, чистачи, които искат да работят в голяма фирма.

 

На вратата на един стоматологичен кабинет ни посреща д-р Йоана Йонкова. Стажува там по програма на Агенцията по заетостта. 

 

Йоана е изключение, защото поне според проучването на пръсти се броят лекарите и стоматолозите, които търсят стажанти. А и като цяло пазарът на труда предпочита нискоквалифицираните кадри. Най-вече защото шефовете не могат или не искат да плащат на стажантите. Предпочитат  държавата да помогне.

 

Подаването на заявления за следващата програма започва през септември. Търсени се оказват основно продавачите, хората от сферата на услугите, производителите на храни, облекло и дървени стоки, както и административният персонал. 

 

Така за новозавършили като д-р Боряна Чанева шансовете за платен стаж изглеждат все по-малки. Така и на първото си работно място Боряна продължава да чака заплата. Сигурно е едно - ще натрупа опит.

 

Сигурно, оказва се, е и друго. Висококвалифицираните кадри биха могли в замяна на шанса за работа, да научат шефовете си на нещо.

 

Все пак да окуражим младите хора, които са с най-неблагоприятен профил. Ако искат да се обучат за чистачи – фирмите все пак търсят 120 младежи, също толкова са и големите фирми, които търсят младежи. 40 пък са предприятията, които искат стажанти с докторска степен.