Магистратите трябва да се развиват в рамките на съдебната система, посочи премиерът

"Съдия Аглика Адамова засега не получава моето одобрение за позицията на заместник-министър на правосъдието”, заяви премиерът Георги Близнашки пред „Правен свят”.
 
 
„Нямам претенции към този магистрат, но магистратите трябва да се развиват в рамките на съдебната система и по изключение да встъпват в изпълнение на политически функции", добавя Близнашки.
 
Припомняме ви, че правосъдният министър Христо Иванов посочи името на съдия Аглика Адамова за зам.-министър на правосъдието. Тя е дъщеря на ректора на стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов Величко Адамов - близък приятел на кадруващия в съдебната система Красьо Черния. Относно тази връзка служебният министър посочи, че намира „за изключително лош вкус да се атакуват хора заради родителите им”. 
 
Съдия Адамова излезе с публично становище, в което обясни, че не поддържа връзки с баща си от детските години и че, подобно на изказването на министър Иванов, не бива децата да се упрекват и да носят отговорност за постъпките на родителите си.
 
Същевременно тя получа масова подкрепа от колегите си. Съдии от цялата страна изразиха възмущението си от нападките срещу нея и добавиха, че човек трябва да бъде съден за собствените си действия. Колегите на съдия Адамова изтъкнаха, че тя е отличен професионалист, напомня „Правен свят”.
 
В същото време Георги Близнашки назначи други двама магистрати за заместник-министри – съдия Петко Петков стана зам.-министър на правосъдието, а прокурор Андрей Янкулов – на вътрешните работи.