Червеният кръст е готов да пломбира камионите и да приеме колоната

Първите дипломати на Русия, Германия, Франция и Украйна са постигнали консенсус за конвоя с руска хуманитарна помощ за Югоизточна Украйна, обяви руският външен министър Сергей Лавров в коментар след четиристранните преговори по украинската криза в Берлин.

Още по темата

 

„Констатирахме, че въпросите около руската инициатива да бъдат изпратени 300 камиона с хуманитарна помощ, които до голяма степен бяха изкуствено създадени, отпаднаха. Всичко е договорено с украинската страна и Червения кръст. Надявам се, че в най-скоро време помощта ще бъде доставена на тези, които се нуждаят от нея”, заяви Лавров, цитиран от руските информационни агенции.

 

Междувременно служители на „Червения кръст” обявиха, че имат готовност да пломбират камионите с руската помощ. Международната организация е готова и да приеме доставките под свой контрол, ако руската и украинската страна се договорят за безопасно преминаване на хуманитарната колона.

 

По думите на Лавров в Берлин е отбелязан напредък по редица въпроси. Не са постигнати обаче съществени договорености за начало на конституционна реформа в Украйна. За такива промени настояваше приетата на 17 април Женевската декларация.