Спектакълът "Квант" на Жил Жобен превръща сложната материя в истински празник за сетивата

Един от най-значимите съвременни хореографи Жил Жобен гостува за първи път в България със своя спектакъл "Квант” по време на "One Dance Week". Пловдив е спирка от световното турне на представлението, който премина с голям успех във Франция, Уругвай и Бразилия. 

Още по темата

 

Предстоят гостувания в Ню Йорк, Сан Франциско, Ванкувър и Сантяго де Чили, следват Аржентина, Мексико, Перу и Колумбия. Българската публика ще има и лична среща с хореографа, който вече две десетилетия пази имиджа си на новатор и създател на устойчиви тенденции в съвременния танц. Веднага след представлението на „Квант” на 30 август от 20.30 ч., Жобен и екипът му ще отговарят на въпроси на зрителите. 

 

През март 2012 г. Жил Жобен получава първа награда на резидентската програма Collide@CERN в категорията "Танц и пърформънс" за проект, насочен към изследване на танцови практики чрез отношението тяло – интелект. В най-голямата лаборатория за приложна физика в света - Европейската организация за ядрени изследвания (CERN), се заражда творческият тандем с друг резидент - изгряващата звезда на съвременното немско визуално Юлиус фон Бисмарк. 

 

Двамата попадат в света на ядрената физика и за няколко месеца се потапят изцяло във вселена от цифри и абстракции. От този изследователски процес се ражда "Квант” – ода за молекулярната физика за 6-ма танцьори. Хореографията, съчетана с естетиката на визуалните изкуства, изумителни костюми и луминокинетични ефекти, прави молекулярната физика достъпна и разбираема дори за хора с интереси, далеч от света на науката, а представлението – истински празник за сетивата.