Тя бе фаворит за поста на върховен представител по външната политика на Съвета на Европа

Тази вечер лидерите на 28-те страни-членки избират нов председател на Съвета на Европа и нов върховен представител по външната политика. Кристалина Георгиева беше сериозен фаворит само до преди няколко дни, но ротационният председател на ЕС италианският премиер Матео Ренци беше много агресивен и след интензивни дипломатически совалки и задкулисни уговорки на масата отново дойде кандидатурата на италианския външен министър Федерика Могерини.

 

Само преди месец Могерини се провали като кандидат за дипломат номер едно на Европа, защото в много столици името ѝ беше неизвестно. Освен в неопитност, тя беше обвинена и в прекалено топли отношения с Москва. Това ѝ донесе вето от група източно-европейски страни. Сега обаче възраженията срещу италианката изглежда са преодолени. Твърди се, че кандидатурата ѝ е изтъргувана за мястото на еврокомисар.

 

Постът на дипломат номер едно на Европа по традиция се полага на социалистите и Могерини е техният основен кандидат.

 

Решението на 28-те ще е сложно и съобразено с различни политически и геополитически баланси в Общността. Изненади винаги са възможни - така беше и преди пет години, когато за председател на Съвета на Европа неочаквано беше избран Херман ван Ромпой. Заявката за този пост сега също идва от Източна Европа - в лицето на полския премиер Доналд Туск. Очаква се резултатите да станат ясни тази нощ.

 

Репортер: Антоанета Николова