В Берковица се нуждаят от тежка техника за борбата със стихията

Бедствено положение беше обявено в Берковица заради проливния дъжд и заплахата от придошлата река, която минава през града. Водата отнесе стопански постройки и заплашва да събори къща.

 

„В момента сме в най-критичната точка в бедственото положение”, каза пред камерата на Нова ТВ кметът на град Берковица Димитрина Каменова. По думите й положението е критично навсякъде по поречието на Берковска река.

 

До момента всички, които са потърсили помощ на тел. 112 и на обявения от общината тел. 88 418 са евакуирани, каза още Каменова.

 

„Има много наводнени къщи, една от тях е пред срутване. 70 – 80 къщи в момента са в бедстващо положение и за да се стигне до тях трябва да се оттече реката”, отбеляза кметът на Берковица. В града очакват допълнителна тежка техника, която да се включи в почистването.  

 

Бедствието през очите на едно детеОсновната част от водата, заляла Берковица, не е от падналия в града валеж, а идва от Балкана, където продължава да вали, обясни градоначалникът. Димитрина Каменова увери, че всички канали и речни корита в града са били почистени през 2013 г.

 

Два етажа от къща покрай речното корито са отнесени от придошлите води на Берковска река. Жилищната сграда е част от няколко постройки, унищожени от водната стихия. Хората, които живеят в близост до коритото, разказват, че и около Великден реката е била пълноводна, но такова преливане се случва за първи път.

 

За Северозападна България се очакват нови 15 – 20 литра дъжд на кв. метър, а на отделни места е възможно да се изсипят до 40 – 50 литра, предупреждават синоптиците.

 

Подробности за бедствието ще научите от видеото.