Банкерът искал да си изчисти името и да спаси банката и хората в нея

Оздравителният план на Цветан Василев за КТБ е готов. Днес се очакваше предложението на мажоритарния собственик и консорциум от фирми да бъде внесено в БНБ, Министерския съвет и финансовото министерство. 

 

Допреди малко оздравителен план в деловодството, изпратен от Цветан Василев, консорциум или някой друг - нямаше. Или поне това ни казаха от БНБ. Така или иначе още от вчера говорим, че такъв план има и ще бъде внесен до няколко дни. По-важно обаче е какво пише в него, защото мненията за това как може да се оздрави КТБ стават все по-разнопосочни, а хората които се заеха с това - все по-разнородни. 

Още по темата

 

Че Цветан Василев готви спасителен план, стана ясно отдавна, никой обаче не продумваше - кога, как и какво. До днес, когато мистерията разбуни треньорът по баскетбол - Тити Папазов.

 

Цветан Василев искал да си изчисти името и да спаси банката и хората в нея. За да го направи лично обаче, имал едно малко условие.

 

И тъй като Василев все още е издирван, планът му се чака в писмен вид в БНБ и държавните институции. Логично – никой не иска да говори в аванс. Но обещават да го разгледат внимателно. Държавата – от гледна точка на това до каква степен мерките на Василев ще са допустими в рамките на държавна помощ. Нещо, което подлежи на разговори с европейската комисия. И големият въпрос - налага ли се помощ от държавата при евентуална ликвидност.

 

Банкерът си заслужи похвалата на премиера за разработения и още неизвестен план. Но беше порицан, че това не е достатъчно. Протестиращите пред КТБ пък бяха изпратени от Близнашки да искат обяснения от Цветан Василев. 

 

Дали все пак ще са нужни публични средства - предстои да разберем. Някои казват, че колкото повече БНБ се бави с проверката си, толкова по-необходимо ще стане това. Други - че в момента са необходими много по-малко от гръмко тиражираните 3 милиарда. Така или иначе - отговорът вероятно е в прословутия и все още неизвестен план на Цветан Василев. А иначе, ако БНБ приеме предложението на финансовото министерства и позволи на депозантите да получат между 800 и 1000 лева, над 180 хиляди на практика ще занулят сметките си там. Толкова са хората с депозити до хиляда лева в банката по данни на Гаранционния фонд.