УС на БНБ няма представа какво прави по въпроса, смята проф. Емилия Миланова

„Трябва да бъдат направени всички възможни стъпки, за да бъде спасена КТБ. Ако се стигне до несъстоятелност, въпросът е да се ограничат щетите за банковата система”, заяви в студиото на „Събуди се” бившият съветник на УС на БНБ и председател на Сметната палата Валери Димитров.

 

„Изначално фигурата на специалния надзор над КТБ е сбъркана. УС на БНБ не знае точно какво прави по казуса. Жалко е, че не са си прочели закона и не знаят философията му. Това е оздравителна процедура и тя трябва да се проведе за кратко време – такава в момента няма. Ако се удължи с още 1-2 месеца може да се стигне до пълна ерозия на капитала”, категоричен бе бившият подуправител на Централната банка проф. Емилия Миланова.

 

„В УС на БНБ следва гаф след гаф. Има неистов страх да се заеме определена позиция, а явно има и зависимости към някого. Искров говори глупости. Но казва, че споделя мнението на целия Управителен съвет. Затова се шегувам, че сега хората ще поискат не оставката на Искров, а на всички в УС”, заяви бившият министър на финансите Стоян Александров. Според него БНБ и квесторите трябва да дадат информация каква част от депозитите са на фирми и каква на граждани. Според него голямата част от парите са на фирми.

 

„Ако банковата система остане без гаранционен фонд, как ще бъде посрещната всяка друга атака към банките? При несъстоятелност фондът ще бъде изпразнен на практика”, посочи Димитров. Според него най-добрата схема е КТБ да бъде поета от друга банка, за да не се изпразни фонда. Банковата общност можеше да спаси тази банка и да спести разходите на фонда за гарантиране на влоговете, смята експертът.



Александров напомни, че и други банки са били атакувани, а при определени условия може това да се случи отново. „Трябва да се разработят и оповестят няколко стратегии. Банковата общност трябва да се обедини, защото ударът може да се разпространи”, призова Димитров.

 

Целия разговор по темата гледайте във видеото.