Ерменков: Това увеличение от 10% е генералната репетиция

"Поскъпването на тока с 10% е едно предизборно увеличение, което стимулира икономически интереси, които доведоха до това в НЕК да има такива дефицити. Попълват се дефицитите за АЕЦ „Белене”, "Цанков камък”. Това повишение е абсурдно”, заяви в „Здравей, България” Мария Капон от Коалиция "Десните”.

 

"Не е нормално да има увеличение на тока, защото в системата и в НЕК имало дефицити. Това няма логика с пазарната икономика”, коментира още Капон. 

Още по темата

По думите й ДКЕВР е една стара социалистическа структура, в която работят хора, които дори не са счетоводители. 

 

"Това са хора, които изпълняват политически решения и не са независим орган, какъвто трябва да е”, допълни Мария Капон.

 

"Това увеличение от 10% е генералната репетиция. Ако този стил на управление продължи, то ще ни се стори песен. Ако продължаваме да търсим вариантите за покриване на дефицита в НЕК чрез цената на електроенергията към крайния потребител, няма да се справим никога със задачата да покрием дефицита. Това увеличение не трябва да надвишава 3-4%, ако е само за НЕК”, на мнение е Таско Ерменков от БСП.

 

Според него проблемът не е в цената на електроенергията, а в това кой произвежда скъпата електроенергия

 

"БСП търсихме резерви и успяхме да ги намерим в цялата система, за да се намали цената на електроенергията. Това, което в момента става, е реставрация на онова, което беше до март месец миналата година. Не искат да търсят резерви и се опитват да прехвърлят тежестта върху крайния потребител”, поясни Ерменков.