Според анализатори това заплашва най-уважаваните независими медии в страната

Руски депутати приеха без обсъждане закон, ограничаващ чуждестранната собственост в медиите до 20%, предаде БГНЕС. Според анализатори това заплашва най-уважаваните независими медии в страната.

 

Долната камара на руския парламент гласува законопроекта на второ и трето четене, като само двама депутати бяха против. Сега законът трябва да бъде приет от горната камара, Съветът на федерацията, а след това да бъде подписан от президента Владимир Путин.

 

Ако влезе в сила, законът ще засегне пряко медиите, включително уважаваното икономическо издание „Ведомости”, което публикува критични материали за политиката на Кремъл. То е съвместна собственост на финландската медийна компания Sanoma Independent Media, Dow Jones и FT Group.

 

Sanoma Independent Media също така публикува много лъскави списания и англоезичния вестник "Moscow Times". 

 

Законът, който трябва да влезе в сила през 2016 г., ще засегне и руското издание на списание "Форбс", издавано от германското издателство "Аксел Шпрингер".

 

Законът забранява създаването или ръководенето на медии от чуждестранни компании или отделни лица, включително от руснаци с двойно гражданство. Той определя лимит от 20% върху чуждестранната собственост. 

 

В момента Русия не ограничава чуждестранната собственост на печатните и онлайн медии, докато радиото и телевизията могат да имат максимум 50% чуждестранна собственост.