Вербуват се чуждестранни бойци от Балканите и бившия Съветски съюз

Сърбия е обезпокоена от нарастващия брой на вербуваните бойци на „Ислямска държава” и други екстремистки групировки на Балканите. Това заяви сръбският президент Томислав Николич в речта си пред Общото събрание на ООН.  

 

Той цитира изследвания на Международния център за изучаване на радикализацията и политическото насилие в Лондон, според които регионите, където най-често се вербуват чуждестранни бойци, освен Западна Европа и Близкия изток, са още Балканите и страните от бившия Съветски съюз. 

 

„Мога да потвърдя, че военновъздушните операции на Съединените щати в Сирия продължават”. Това пък заяви високопоставен представител на Пентагона, пожелал да остане анонимен. Засега подробности за  последните въздушни удари няма. Шефът на Пентагона Чък Хейгъл каза по-рано пред репортери, че самолети на коалицията са атакували над 40 цели на групировката „Ислямска държава”, включително петролни рафинерии под контрола на джихадистите. 

 

„В комбинация с продължаващите усилия в Ирак, тези удари ще продължат да лишават „Ислямска държава” свобода на движение и ще затрудняват планирането, ръководенето и поддържането на операциите на групировката”, каза още Хейгъл.