Марин Николов за разследването си за търговия с гласове в божия храм в интервю за Vesti.bg

Преди четири дни разследващият репортер на Нова Марин Николов и екипът на предаването „Разследване“ разобличаха поредния случай на търговия с гласове – този път обаче в божия храм и на гърба на религията. Материалът показа как репортер на медията, представящ се за партиен функционер, получава оферта за платена пропаганда от евангелистки пастори в ромските махали на няколко града. Те обещават да организират 100 пастори, които да вербуват над 7000 вярващи да гласуват за определена партия в изборния ден. 

Така на светло излезе поредната схема за търговия с вот, използвана от реални партии в предизборната надпревара. Колко струва да купиш изборите? Защо опитът за убийство е престъпление, а опитът за търговия с гласове – само опит? На тези въпроси отговаря Марин Николов в интервю за Vesti.bg:

В последното си разследване показа как пастори търгуват с гласове. Не за първи път вашият екип разкрива схема за търговия с вот. Имало ли е обаче и други случаи, в които това се осъществява на гърба на религията?

Работя като журналист вече 10 години, не съм виждал отразяване на подобен случай нито от Нова, нито от друга телевизия, радио или преса. Това е нетрадиционна форма на купуване на гласове. Бихме могли да кажем, че започва от търговия с влияние – божият човек, който има авторитета сред десетки вярващи, пропагандира за партия, като проповядва. Самият проповедник взима една сума пари, като обявява, че ще я изразходи за организация по набирането на гласоподаватели. Тези пари отиват по местата с църкви из определени райони в страната – дали ще се обявят на пасторите и вярващите като предизборни, дарения, дали директно ще се плаща за глас сред хората – това си е вид купуване на гласове. Възможно е организаторът от страна на църквите да вземе и голяма част от парите за себе си, а само да обещае на останалите, че ще раздаде дарения. Хипотези много. 

Говорим принципно, без да изземам функциите на прокуратурата и да обвинявам пряко. Но това е търговия с авторитет. Т.е. да, очевидно има такава схема, която не е нова. Но сякаш е останала далеч от медиите през годините. Искам да уточня, че общностите на протестантското християнство в България се разграничиха от предизборните злоупотреби. И поискаха наказания за всеки, който печели и опитва да печели предизборно от партии на гърба на вярата. Още повече че проповедниците в ромските махали по идея възпитават сред жителите им усещане за морал и ред.

Показахте как ваш човек се представя за партиен функционер и получава оферта за пропаганда. Първо искат дарение за църквата, а след това и 50 000 лева, нали така? На каква стойност трябва да бъде дарението за църквата и реално колко възлиза цялата сума, която трябваше да платите, ако бяхте стигнали докрай. И респективно, колко хора се ангажират да вербуват те от своя страна?

Посочената обща сума, в която влиза всичко, беше 50 000 лева. Чакаха да ги вземат онези няколко пастора, които вече показахме. Те вече са хората, които обещаха да разпределят по райони и църкви, както намерят за добре. Освен това поискаха и политическа подкрепа за бъдещи услуги и постове. Но пак казвам, престъплението търговия с гласове или търговия с влияние чрез платена пропаганда не бяха осъществени докрай. Ние от екипа на „Разследване” не сме реални партийни функционери, за каквито ни мислеха и нямаме 50 000 лева. Нито искаме да купуваме гласове наистина.

В цялата схема, която показа, са въвлечени около 100 пастори и 130-140 църкви. Има ли възможност подобна схема да функционира и в други градове и мащабите на тази търговия всъщност да са много по-големи?

Показаните пастори лично ни казаха, че са работили 20 години с различни партии. Пак по техни думи – успоредно и на сегашната предизборна кампания, проповедниците работят с истински партии.

Разследването можете да видите тук, а интервюто с Марин Николов в интервю за Vesti.bg четете тук