Холандският премиер разказа, че пътниците в самолета не са видели ракетата

Холандският външен министър Франс Тимерманс заяви, че един от 298-те загинали при свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна, носел кислородна маска.

 

Разкритието му поставя под съмнение теорията, че всички хора на борда са загинали моментално, след като самолетът е бил ударен от ракета. Според първоначалния доклад, оповестен миналия месец, самолетът се е разпаднал във въздуха, след като бил ударен от "предмети", които "разрязали самолета с висока скорост".

 

Тимерманс спомена кислородната маска в интервю за холандска телевизия, в което обясняваше емоционалната си реч пред ООН четири дни след свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии на 17 юли, съобщи БГНЕС.

 

Той призна, че хората на борда, сред които 196 холандци, не са видели ракетата да улучва самолета. "Но знаете ли, че един човек беше открит с кислородна маска на устата си, така че те са имали време да я сложат?", запита Тимерманс. Той допълни, че нищо не може да бъде изключено във връзка с последните мигове от живота на 298-те жертви.

 

В официалното разследване на катастрофата на полет MH17 не се споменаваше да е откривана кислородна маска върху лицето на една от жертвите. Но много експерти стигнаха до извода, че самолетът вероятно се е разпаднал твърде бързо и пътниците не са осъзнали нищо. Той пътуваше от Амстердам за Куала Лумпур, когато се разби в контролирана от бунтовниците територия на Източна Украйна.