Властите в Македония проверяват смъртта на британец, който проявил симптоми на опасния вирус

Страхът от Ебола стигна до границата на България. Паника в Македония - властите в страната проверяват смъртта на британец, починал след заболяване със симптомите на опасния вирус.

 

Починалият 58-годишен англичанин отседнал няколко дни по-рано заедно със свой приятел в хотел „Супер 8“. В четвъртък двамата имали среща на рецепцията, а починалият се появил с треперещи ръце. Извикали линейка, която го откарала в Инфекциозна клиника, където в четвъртък в 16:00 часа мъжът починал. Приятелят му не проявява симптоми на болестта, но все пак е под карантина в хотела. Хотелът е отцепен вече няколко часа.

 

Още по темата

24 души – клиенти и персонал на хотел „Супер 8“ остават под карантина. Освен тях още 11 лекари и здравни работници, имали досег с починалия, също са изолирани, но в клиниката по инфекциозни заболявания. Днес екипи в специални костюми пристигнаха в хотела и преглеждаха един по един поставените под карантина.

 

Дали има или няма положителни проби всъщност ще кажат германските власти, които утре трябва да изпратят от Хамбург резултатите от починалия англичанин.

 

„Въз основа на епидемиологичните анализи, които се правят още от вчера, здравните власти са по-близо до становището, че няма голяма вероятност да става въпрос за вируса на Ебола. В този момент е много важно, че няма регистриран друг случай, подобен на този, а и приятелят на пациента, който е бил с него през цялото време, няма никакви симптоми”, каза ръководителят на Комисията по инфекциозни болести в Македония д-р Йованка Костовска.

 

И докато стане ясно починал ли е от Ебола или не 58-годишният англичанин, животът в Скопие продължава в обичайния си ритъм.

 

Съмненията, че англичанинът е починал не от Ебола, а от твърде много алкохол, се тиражират и от местните медии. Според една от тях мъжът се казва Колин Джефри и до преди няколко години бил ръководител на съвета на чуждестранните инвеститори в Македония.

 

Съседна Макдеония е в паника (ОБЗОР)От английското посолство съобщиха, че страховете от възможността техният сънародник да е починал от Ебола са отминали, тъй като в последните 15 години не е пътувал в страна, в която се разпространява вируса.

 

А у нас Военномедицинска академия е лечебното заведение, което ще приема пациенти, ако заразата стигне до България. Инфекциозната клиника на болницата е единственото отделение в страната, което е приспособено за лечение на Ебола. В момента болницата е в процес на закупуване не изолационна носилка, с която заразените ще бъдат транспортирани до там.

 

Реалистична, но ниска - така здравните власти определят заплахата от Ебола в България. Липсата на контакт с трите засегнати страни и взетите мерки за охрана на границите и летищата намаляват риска смъртоносният вирус да стигне до нас.

 

„Ако случаят в Македония се потвърди ще трябва да осмислим степента на риск, защото става въпрос за съседна страна. Трудно, но все пак би могъл заразен да попадне в страната”, заяви националният здравен експерт д-р Ангел Кунчев. Специалистите успокояват, че страната има готовност срещу Ебола.

 

„Знаем с какво трябва да се лекува това състояние, имаме необходимите средства. По-скоро условията касаят опазването на работещите и предотвратяване на изнасяне на вируса навън - затова са ни нужни по-специални условия”, допълни лекарят.

 

Тези условия са налице единствено във Военна болница. Едно от предимствата е, че инфекциозната клиника разполага с боксове с отрицателно налягане, които не позволяват въздуха да излиза извън стаите. Скоро болницата ще разполага и с изолационна носилка.

 

„Болният от Ебола може да бъде транспортиран и на обикновена носилка. Ако е много тежко състоянието му и той повръща, трябва да се вземат мерки да не се заразяват транспортиращите”, коментира директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

 

Според българските здравни власти ВМА ще има възможност да поеме до 20 пациенти. Сигналът от Македония вероятно ще се окаже фалшива тревога. Все още няма данни за Ебола близо до България, и въпреки всичко здравните власти следят с тревога ситуацията и са готови да реагират.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.

 

Репортери: Десислава Георгиева и Марина Малашева