Откритието може да допринесе за разработване на нови лекарства

Американски учени откриха нова категория произведени от човешкия организъм мастни киселини, които имат защитен ефект срещу диабет, съобщи АФП, цитирана от БТА. Това може да допринесе за разработване на нови лекарства.

 

Учените констатирали, че когато генно модифицирани лабораторни мишки приемали тези нови липиди, за да развият еквивалента на диабет тип 2, се намалявало нивото на кръвната им захар. Било установено също, че хората с много ниски нива на тези мастни киселини са с висок риск от диабет. Авторите на изследването освен това заключили, че нивата на въпросните липиди са високи у мишките, които са резистентни към диабет.

 

"Това навежда на мисълта, че тези липиди могат да се използват за терапевтични цели", заявиха учените от института Солк в Ла Хоя, Калифорния, и медицинския център Бет Израел Дийкънес в Бостън, Масачузетс.

 

"Високите нива на тези липиди изглежда са свързани с благотворен ефект у мишките, както и у хората", допълни д-р Барбара Кан от медицинския център.

 

"Можем да добавим тези липиди в списъка с полезните мастни киселини - отбеляза Алън Сагателян от института. - Те имат учудващ ефект, защото ограничават също възпаленията. Следователно, освен срещу диабет, вероятно ще можем да ги използваме и в борбата срещу хронични инфекции, като болестта на Крон и артрит", допълни той.

 

Новата категория липиди досега не бе идентифицирана, защото концентрацията им в организма е твърде малка и това ги прави трудни за откриване, поясниха учените. Резултатите от изследването са публикувани в Cell.