Оказа се, че ДПС влиза с един народен представител, въпреки че партията е на предпоследно място

В три поредни дни, в три града на страната – София, Кюстендил и Дупница, се състояха протести срещу новия депутатски мандат на Александър Методиев, по-известен като Бат Сали. Той става народен представител от Кюстендил, но не с гласовете на местните хора, а по волята на гласувалите в чужбина. 

Още по темата

 

В Габрово също се стяга за протест в понеделник. Намерението на хората идва, след като стана ясно разпределението на мандатите в областта. Оказа се, че ДПС влиза с един народен представител, въпреки че партията е на предпоследно място по брой гласове. Първо място в района печелят ГЕРБ с над 39% и взимат два мандата. След тях са БСП със 17% и един мандат. Нареждат се Патриотичен фронт, след тях „Атака”, Реформаторският блок, „България без цензура” и едва тогава са ДПС.

 

Хората не могат да си обяснят как хора, които от няколко поколения живеят в Турция, драпат за българско гражданство и определят кой ще бъде втори или трети в Габрово. Те апелират към всички депутати, които ще влязат в новото Народно събрание, да работят по този въпрос. Хората искат да се промени закона, който предвижда да се преливат гласове от чужбина у нас.

 

"Не трябва да оставяме политиците да се успокоят и да не променят закона. В момента те са готови на всичко. В първия или втория месец от мандата на този парламент трябва да го променят, защото в края няма да го пипнат”, заяви в „Събуди се” математикът Михаил Константинов.

 

Политологът Димитър Димитров също изрази мнение този път въпросът да не бъде подценен.

 

Какво още коментираха те по казуса "гласове от чужбина" вижте във видеото. 

 

Репортер: Кремена Недялкова