"С група от 84 депутати няма как да се очаква стабилно управление", каза Цецка Цачева

Още по темата

ГЕРБ не приема подкрепата на ДПС за съставяне на правителство на малцинството. Това каза Цецка Цачева след тричасовите консултации с Движението за права и свободи.

 

„Ние сме категорични, че с група от 84 депутати няма как да се очаква стабилно управление. А съгласието между двата екипа бе категорично, че държавата има нужда от стабилност”, подчерта тя.

 

На въпрос от страна на ДПС защо след като ГЕРБ обяви след изборите, че партията не би участвала в кабинет с Движението, ДПС са поканени на преговори, Цачева отвърна: "Длъжни сме да имаме политически диалог, без значение, че ГЕРБ е победител и се очаква да й бъде връчен мандат".

 

"Удовлетворени сме от искреността, с която двата екипа водиха диалога. Заявихме ясно общите неща, които ни сближават и различават", каза още Цачева.

 

„Програмата на ГЕРБ и тази на ДПС в голямата си част съвпадат, съвпадение по основни приоритети. Въпреки това минахме много подробно по 17-те приоритета, за които искаме да получим конкретни отговори. По 12 от тях имаме пълно съвпадения, по шест - принципно съвпадение. Това са теми, по които темите могат да продължат и да се стигне до взаимно решение”, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ.

 

Темите с пълно съвпадение са: евроатлантическата ориентация, икономическият растеж и стимулирането на инвестициите, за инфраструктурните проекти, връщането на доверието на европейските ни партньори, възстановяване на плащанията от Европа.

 

Съгласие е постигнато дори по точка сигурност, в частта спиране на незаконната емиграция.

 

Относно банковата стабилност и КТБ двете партии почти нямат различия.

 

„Ще търсим най-доброто решение за КТБ, вложителите да имат търпение. Искаме всички вложители да си вземат парите. Нужна е външна експертиза за възможностите на КТБ. Обединихме се и около това, че трябва да има промени в Закона за БНБ”, заяви Стоянова.

 

По думите ѝ нормативната реформа трябва да съдържа смяна на ръководството на БНБ.

 

Постигнато е съгласие и че трябва да се удължи животът на 5-и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй”, но противоречия остават относно проекта АЕЦ „Белене”.

 

Двете партии са се обединили, че трябва да има промени в Изборния кодекс. От ГЕРБ смятат, че трябва да има задължително гласуване, след обществен дебат. Този въпрос не е получил нито „да”, нито „не” от ДПС, затова въпросът остава отворен. 

 

Румяна Бъчварова от ГЕРБ отбеляза, че партията няма да продължи разговорите с ДПС за съставяне на кабинет, но ще продължи диалога с Движението.