Над половината от средствата, които отиват за социална политика, идвали от европейските средства

„Нашата социална система е резултат на едни дългогодишни кръпки и запушване на дупки. В нея до голяма степен липсва цялостна логика, липсва насоченост към тези, които имат най-много нужда", заяви във Варна вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, предаде БГНЕС.

 

 

Не отричам труда на всички, които са работили в тази система. За съжаление, социалната система в този момент се създава от малки решения, от малки стъпки в различни посоки, които като бъдат направени се закрепват за по-дълго време. Това намирам за най-голямото предизвикателство за мен", заяви още Калфин.

 

Той допълни, че не обещава чудеса и промяна за месеци, но ще се опита да започне да подрежда политиките, които са най-добри за обществото. По думите му над половината от средствата, които отиват за социална политика, идват от европейските средства, а не от националния бюджет. Това, според Калфин, създава една система на зависимост от външни фактори. Според него не може 25 години българската социална система да лежи на външно финансиране.

 

„Не мисля да участвам в сценката, която често се разиграва в България: социалният министър, който е много добър и иска хубави неща, пък финансовият министър е строг и не му ги позволява. Никой няма интерес от това нещо", допълни Калфин. „За мен е важно да бъде информацията на масата и решенията да бъдат прозрачни".

 

Според него стабилност на социалната система може да бъде постигната само с широко съгласие.

 

„Пенсионната система е в лошо състояние – нито пенсиите са достатъчни, нито хората, които работят са удовлетворени, нито пенсионната възраст е удовлетворителна, нито работещите първа и втора категория са щастливи, нито хората с инвалидни пенсии са доволни", каза още Калфин