За заплатите на униформените обаче няма заплаха, гарантира министърът

Над 210 млн. лева ще е дефицитът в бюджета на МВР до края на годината. Такава прогноза направи вътрешният министър Веселин Вучков, който представи състава на политическото и професионалното ръководство на  ведомството. За заплатите на униформените обаче няма заплаха, гарантира министърът, цитиран от Дарик радио


 

Най-разнообразни разходи са направен в МВР през изминалата година, но някои от тях са били непредвидени и неизбежни като например миграционният натиск, обясни Вучков. Той заяви, че сред основните приоритети на министерството занапред ще бъде административната и функционална реформа. 

 

По отношение на огромната липса в бюджета на МВР Вучков не пропусна да припомни „преливането” на 98 млн. лева от парите на министерството към бюджета на НЗОК, гласувано от предишния парламент. Като един от основните разходи през тази година той определи бежанския натиск.

 

„Разходите са най-разнообразни, някои от тях са били очевидно непредвидени. По отношение на имиграционния натиск МВР има много сериозни разходи. Ние ще призовем за следващата година тези планове за действие във връзка със засиления имиграционен натиск, да се утвърди като практика и да бъдат финансирани извън бюджета на вътрешното министерство. И сега се правят такива опити, но общо взето парите не достигат. А разходите заради засиления имиграционен натиск си остават за наша сметка”, обясни министърът. 
 


В контекста на бюджетния дефицит Веселин Вучков коментира и необходимостта от поредните преструктуриране и административна реформа в МВР. 

 

„Ще направим един функционален анализ, с един специален екип ще реформираме, ще поканим двама или трима чужденци с опит, включително и при ръководство на съответни реформи в институциите, включително МВР. Наистина са необходими реформи, от това не трябва да бягаме. В същото време не трябва да предизвикваме сътресения в системата, защото една прибързана реформа също влече след себе си огромни финансови разходи”, заяви Вучков. 

 

Вътрешният министър ще има трима заместници. От служебния кабинет в това ръководство на МВР ще остане Филип Гунев с ресор „Социално подпомагане” и „Международно сътрудничество”. Бившият депутат и бивш шеф на парламентарната вътрешна комисия Красимир Ципов ще отговаря за връзките с Народното събрание и законодателните инициативи на МВР. Третият зам.-министър ще е Цвятко Георгиев, на когото ще тежи отговорността за бюджета на силовото министерство, както и обществените поръчки. 

 

Вучков беше категоричен още, че главният секретар Светлозар Лазаров, който беше назначен на поста по времето на предишното ръководство, няма да бъде сменен, тъй като по закон неговият мандат е 5-годишен. В края на тази работна седмица обаче на Лазаров беше назначен заместник - досегашният шеф на бургаската полиция Георги Костов.

 

Източник: dariknews.bg