Камери и микрофони ще записват как полицаите от КАТ ни проверяват

Нови правила срещу корупцията на пътя: камери и микрофони ще записват как полицаите от КАТ ни проверяват. Те няма да спират коли за превишена скорост, а контролът ще се осъществява само с камери. Новите правила влизат в сила от тази вечер.


До спешните мерки за ограничаване на корупцията в КАТ се стигна, след като през миналата седмица се появи видеоклип, в който пътен полицаи взима подкуп от шофьор.


Търси се вариант и отново да започнат да функционират мобилните камери за електронен фиш. Така ще бъде изцяло елиминиран субективният елемент. Обещават, че случаите на корупцията на пътя ще се ограничат с 80%.


Сред новите правила - само „Пътна полиция” ще може да спира и да глобява за нарушения на правилника. Ще ги познаем по дрехите.


„Всички пътни полицаи имат униформа с широки светлоотразителни кантове и елементи, както и надпис – „Пътна полиция”, „traffic police”. Фуражките само на тях са бели”, обясни министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.


От Охранителна полиция ще могат да извършват проверки само при специализирани акции. Няма да могат, обаче, да ни глобяват.


„Те ще могат да установяват самоличност на водач, намиращи се в автомобила пътници, проверки на регистрации и номера на автомобил, проверка на багажи, материали и вещества”, добавя вътрешният министър.


Нарушенията ще се контролират и с вече съществуващите системи за видеонаблюдение. Дали имаме колан,  изправна ли е колата и ползваме ли специални седалки за децата, например, ще проверяват само при големите акции.  


„На предварително оповестени места, на които има най-малко два патрулни автомобила, като действията на полицаите се заснемат с видеокамера”, пояснява Веселин Вучков.


Спазването на ограниченията за скорост ще се контролира само чрез стационарни камери, издаващи електронен фиш. Ще работят и 148-те мобилни камери, които в момента не действат заради съдебно решение.


„С тях ще установяваме нарушението на скоростта, но няма да се изпраща електронен фиш автоматично на нарушителя. Нарушителят ще бъде призован в съответното РПУ по местоживеене”, добавя вътрешният министър.


И още - при проверка пътният полицай е задължен да ни съобщи защо ни спира.


До месец се очаква се всички 2500 автомобила на полицията да бъдат оборудвани с GPS-системи за контрол. До момента само 400 коли на МВР разполагат с такива. Очаква се за в бъдеще всичките 450 патрула на „Пътна полиция” да могат да бъдат получат камери и микрофони.


Ако гражданите забележат нередности по време на проверката, те ще могат да подават сигнали на телефон 02 98 22 22 2.  


До средата на януари предстои да се види до каква степен работят новите мерки и дали са успешни.


Повече по темата гледайте във видеото.