Междувременно стана ясно, че Патриотичният фронт няма да събаря правителството

 

Депутатите окончателно приемат актуализацията на бюджета за тази година. Те решиха 1,2 милиона пенсионери да получат 40 лева коледна добавка.

 

С актуализацията обаче се разписа и нов, по-голям бюджетен дефицит от 3,7%. Твърди се - заради многото необезпечени разходи и дупки в досега разписаните финанси на държавата. Ще се тегли и нов заем от 4,5 милиарда лева, най-вече заради кризата с Корпоративна търговска банка. 

 

Дискусията по актуализацията на бюджета не мина и без характерните обвинения между управляващи и опозиция дали бившите или сегашните са по-виновни за многото харчове.

 

Междувременно стана ясно, че Патриотичният фронт няма да събаря правителството. Развръзката дойде след седмици на напрежение заради едно от назначенията в кабинета. Валери Симеонов заяви, че не е добре да се оттегля подкрепата на Патриотите за правителството в навечерието на зимата. Това обаче не означавало, че ПФ отстъпва от искането си Орхан Исмаилов от Реформаторския блок да бъде оттеглен като зам.-министър.

 

Утре на закрито заседание депутатите ще изслушат шефа на ДАНС Владимир Писанчев заради специализираната операция в Пловдив и околия за разпространение на радикален ислям.