Синдикалистите коментираха, че няма да се противят на идеята да се реорганизира държавната администрация

 

Провежда се тристранната среща в Министерството на финансите, на която се обсъди Бюджет 2015 и заложените в него заплати, пенсии и дефицити.

 

Синдикатите са против постановеното в него, защото се замразяват доходите. Против са и работодателите, които не виждат никакви реформи заложени в бюджета и смятат, че той е изготвен предпазливо и консервативно. От своя страна синдикалистите коментираха, че няма да се противят на идеята да се реорганизира държавната администрация, но биха искали да знаят как и кой реши и дали „не са гледали в тавана” след като посочиха съкращения с 10%, защото е нужно да се направи анализ в кои ведомства кои ще бъдат те.

 

Предложенията на социалния министър Ивайло Калфин са минималната заплата да остане 340 лв. Пенсиите ще бъдат  увеличени с 1,9% от 1 юли. Ще расте и възрастта и стажът за пенсиониране - с по 4 месеца на година от 1 януари.

 

Данък лихва, с който се облага печалбата от депозити в банките се вдига от 8% на 10%. Увеличение има при максималния осигурителен доход. Догодина той ще е 2600 лева. Заложено е да се тегли и нов дълг - над 8 млрд. лева.