32 къщи ще бъдат построени за останалите без дом във Варна

 

 

Близо 1 250 000 лв. бяха събрани от SMS-и и банкови преводи в рамките на дарителската кампания на Нова телевизия след наводненията от лятото. Парите са предназначени за възстановяване след стихията във Варна, Добрич, Велико Търново и Мизия. Подпомогнати са над 600 семейства. Освен с пари, беше оказана и материална помощ, като вода, храна, лекарства и мебели.

 

В рамките на кампанията "DMS Варна" са събрани 1 249 214 лв. От тях за пострадалите във Велико Търново са насочени близо 80 000 лв., разпределени между 138 семейства. Пострадалите в Добрич са получили над 440 000 лв., като с парите са подпомогнати близо 440 домакинства. За Варна отиват 600 000 лв., които са заделени за строителството на 32 къщи, където ще бъдат настанени пострадалите.

 

"Тези пари стигнаха до хората, но не стигнаха като количеството, защото мащабът на бедствието е огромен", изтъква Деница Сачева от Български дарителски форум.

 

Жителите на варненския квартал "Аспарухово" обаче все още недоволстват. Хората, останали без дом, ще посрещнат празниците във фургони. Причината е, че разпределението на парите там е трудно, тъй като 95% от къщите са незаконни, а условието от самото начало беше дарени пари да не се дават за нелегални постройки.

 

По тази причина дарителският комитет и местната администрация са решили да отделят 600 000 лв. от дарените средства и 114 000 лв. от общинския бюджет за построяването на 32 къщи за нуждаещите се. Те ще останат за общинско ползване за хора, останали без дом.

 

"Вече ще имаме определени общински терени. Най-вероятно дотогава ще бъдат изготвени и проектите и вече ще може да се говори за конкретното изграждане на самите къщи”, заяви Йордан Николов, кмет на район "Аспарухово".

 

В същото време събраните средства за Мизия по кампанията "DMS Заедно”, която стартира по-късно, са много малко – под 40 000 лв. Предстои да бъде уточнено как ще бъдат разпределени тези средства, така че да стигнат до най-пострадалите.