Надзорният съвет на НОИ отхвърли разпределението на парите за 2015 г.

 

Сблъсък за парите на държавата догодина - социалният министър е срещу министъра на финансите, а синдикатите срещу правителството. Надзорният съвет на НОИ отхвърли разпределението на парите за 2015 г., а в момента Съветът за тристранно сътрудничество обсъжда държавният бюджет за догодина.

 

Синдикатите предупредиха, че е възможно да има протести заради замразените доходи. Не така крайни, но също критични, са и работодателите, които смятат, че в бюджета няма никакви реформи. Финансовият министър Владислав Горанов посрещна тези критики с думите хората от бизнеса „да бъдат по-смирени”, защото ако той и социалният министър Ивайло Калфин не били заедно на среща, едва ли бизнесът би работил по-добре.

 

Досега в проектобюджета беше записано, че пенсионната възраст от догодина ще нарасне с четири месеца. Днес обаче пред надзорния съвет на НОИ социалният министър предложи друго – възрастта да се увеличи с два месеца

 

Ако не ни достига една година възраст до пенсия, идеята е все пак да можем да се пенсионираме. Цената за това обаче е за всеки липсващ месец ще е пенсия, по-ниска с 0.4%. Социалният министър отново върна надеждата, че минималната заплата догодина ще расте, а няма да е 340 лева, колкото е сега. Идеята е тя да стане 380 лева.

 

Въпреки предложенията, участниците в надзора казаха твърдо „не” на проектобюджета на НОИ за 2015 година. Причината е, че почти всички социални плащания остават замразени за поредна година. 

 

Преди тристранния съвет синдикатите се заканиха да кажат "не" на държавния бюджет. Позицията на работодателите е някъде по средата. Очаква се следващата седмица бюджет 2015 да бъде обсъден и от депутатите.