Бюджет 2015 обаче реже 10% от държавните служители

 

След месец най-ниското заплащане в България става 360 лева. Вече официално финансовият министър отстъпи след съботно-неделните совалки и вдигна минималната заплата от догодина.

 

След седмица спорове между социален и финансов министър надделя социалният. Владислав Горанов обяви, че освен увеличението с 20 лева от 1 януари, заплатата ще се вдигне още веднъж - от юли с още 20 лева.

 

По-големи са и стъпките за увеличаване на минималната заплата през следващите години – през 2016-а тя да стане 420 лева, а през 2017-а – 460 лева. На фона на тази добра новина обаче стана ясно, че държавните структури ще трябва да се разделят със сериозен брой служители. 10% са съкращенията за догодина.

 

Владислав Горанов отстъпи от тезата, че заплатите трябва да останат замразени, след като работодателите оспорили притесненията му за ръст на безработицата догодина. Заради заложените съкращения Бюджет 2015 притесни държавните служители, в това число военните и полицаите. Повечето колеги на Владислав Горанов излязоха от днешното заседание притеснени.

 

От стенограмата на заседанието става ясно, че сметките на Министерството на образованието показват недостиг от 19 милиона лева. За МВР този бюджет вещае финансова криза, а вътрешния министър иска финансист номер едно да обяснява на пожарникарите и полицаите защо от тях се орязва най-много.

 

И министърът на отбраната се обяви против бюджета. Сметките му показват, че трябва да уволни 4000 военни. Оказва се обаче, че точно военните не са сред първите приоритети на финансовия министър. 

 

Всеки министър трябва сам да реши дали да съкращава хора, или да намалява заплати, за да си запази служителите. Премиерът Бойко Борисов от своя страна напомни на министрите, че казвайки „дай”, трябва да посочат от къде да се вземат парите. 

 

Нерешен остава въпросът какво предстои относно пенсионната възраст - до последно синдикати, работодатели и управляващи ще смятат, за да се реши с четири месеца ли ще нараства възрастта от догодина или с по-малко.