"Увеличението е необходимо с оглед положението в Украйна", обяви финансовият министър на страната

Румъния ще поиска разрешение от Международния валутен фонд и ЕС да увеличи бюджета си за отбрана догодина с оглед сепаратисткия бунт в съседна Украйна, съобщи финансовият министър на страната, цитиран от Франс прес и БГНЕС.

 

"Много е важно да увеличим военните разходи и един от обсъжданите въпроси с МВФ и ЕС ще бъде увеличаването с 0,3% на БВП за армията. Ще опитаме да постигнем прибавянето на 0,3% към дефицита" от 1,4% от БВП, с който Букурещ се ангажира за 2015 г.", заяви Йоана Петреску пред журналисти преди визитата на кредиторите в Букурещ.

 

Петреску заяви, че увеличението е необходимо "с оглед положението в Украйна, което налага повече разходи и ангажименти на Румъния към НАТО", сред които приемането на регионален команден център за Алианса.

 

Премиерът Виктор Понта заяви през май, че бюджетът за отбрана е 1,5% от БВП и трябва да се увеличи с 2% през 2017 г., след като НАТО призова страните си членки да увеличат военния си капацитет. Румъния излезе от дълбока рецесия благодарение на спешния заем от 20 милиарда евро от МВФ и ЕС през 2009 г. и през 2013 г. постигна ново двегодишно споразумение за кредитна линия от четири милиарда евро, които могат да бъдат използвани при голяма криза.