Топката е в полето на Русия, заяви Жан-Клод Юнкер

 

Евросъюзът застана зад България по казуса "Южен поток". Брюксел декларира, че не приема опитите на Русия за изнудване. Новината дойде след среща между българския премиер и председателят на Еврокомисията.
        

Въпреки че руски министър обяви, че проектът "Южен поток” е спрян окончателно, от Брюксел премиерът Бойко Борисов заяви, че нямало официално уведомление за това и предвидените срещи на ЕК със страните участнички по проекта ще се проведат.
 

"Ние към момента не сме получили такова официално уведомление. Нещо повече, неслучайно казах и съгласувах с председателя Юнкер, че подготвителните дейности могат да продължават”, коментира Борисов.  
 

Премиерът официално се оплака от говорителката на ЕК, която вчера заяви, че Брюксел е само наблюдател в казуса „Южен поток”. В същото време Жан-Клод Юнкер увери България, че не е сама в спора с Русия.

 

"Няма да приемем просто така България да бъде изнудвана в енергийните отношения между Русия и ЕС. Ще предприемем всички необходими стъпки, за да подобрим отношенията си с Москва, но знаете, че за да се изиграе танца, трябва да танцуват и двете страни”, заяви Юнкер.

 

И въпреки това България не може да очаква компенсации от Брюксел

 

Освен премиерът Борисов, в Брюксел са още седем от министрите в кабинета в офанзива за спасяване на еврофондовете. Добрата новина дойде от комисар Кристалина Георгиева, която съобщи, че в най-скоро време ще бъдат размразен фондовете по оперативна програма регионално развитие.

 

 

Обещах, че механизмът за сътрудничество и проверка по отношение на България ще приключи по време на моя мандат и това ще стане, подчерта още председателят на ЕК. Той коментира и влизането на страната ни в Шенген. „България е готова да се присъедини към Шенгенското пространство. Трябва европейците да бъдат запознати с новото на подготовка на България, за да може тя възможно най-бързо да влезе в Шенген”, каза той. „За Шенген отдавна сме готови и се надяваме да не се обвързва механизма за сътрудничество и проверка и с готовността ни”, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов.

 

От думите на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева пък стана ясно, че скоро ще бъдат размразени и плащанията по ОП „Регионално развитие”.