Уникалната операция бе направена в София

Уникална операция бе направена в София. За първи път български лекари поставиха мозъчен пейсмейкър на човек с епилепсия. Само екипът на Нова беше допуснат по време на интервенцията.


В едан от операционните преди няколко часа за първи път д-р Красимир Минким и екипът му поставиха мозъчен пейсмекър на човек с епилепсия или т. нар. „дълбока мозъчна стимулация”.


У нас болните от епилепсия са около 70 000 души. Така чрез уникалния метод 29-годишната Деси получи шанс отново да има нормален живот след като повече от деситилетие има пристъпи.


Болестта на Деси се отключва, когато тя е на 13-години. Ражда се здрава, докато в катастрофа избива с глава предното стъкло на автомобила. Година по-късно започват тежките пристъпи, които са част от живота й до днес. Покани ни в дома си дни преди да бъде извършен последният опит Деси да има нормален живот.


„Онзи ден през деня ми прилоша пет пъти. За около 20 дни ми става така по 8 пъти. Това е ужасно и нямам никакво усещане преди да започне да ми прилошава. Имам чувството, че две седмици съм жива и след това започвам да умирам от страх, викам мама да дойде при мен и след това пак започва животът ми”, разказва Десислава Пенина.


Формата на епилепсия, от която е болна Деси е много рядка. Огнищата на болестта са и от двете страни на мозъка.


„Казали са ми две имплантчета ми трябват - едно в мозъка, другото в гръдния кош”, обяснява Деси.


„Около половината от случаите се повлияват много добре, другата половина недостатъчно”, твърди д-р Красимир Минкин, неврохирург в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.


„Тази операция няма гаранция, че ще доведе до съществено подобрение на живота й, но поне ще се опитаме да намалим пристъпите й”, обяснява доц. Петя Димова, невролог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.


Методът, с който се поставят електродите струва 40 000 лева. Здравната каса не ги покрива,както и другите и методи за хирургия на епилепсията.  Така на практика пълнолетните хора с епилепсия са обречени.


„Всички болни, които са с резистентна форма на епилепсия след 18 години просто нямат шаснове, ако родителите им не намерят заеми или не продадат имущесто, ако го имат”, обяснява Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия.


Въпреки че в сметката на Деси се събират само 8000 лева, все пак операцията е факт. Благодарение на дарение от фирмата производител на електродите.


„Идеята е да се опитаме да променим импулсите в мозъка, така че да не се поражда епилепсия, слагайки пейсмейкър, който да притиска епилептични пристъпи”, добавя д-р Красимир Минкин.
В случая на Деси лекарите се надяват, че така пристъпите ще бъдат намалени значително.


Повече по темата гледайте във видеото.