Въпреки че стана ясно, че от февруари влакове няма да бъдат спирани, недоволството продължава

 

Въпреки че стана ясно, че от февруари влакове няма да бъдат спирани, недоволството на пътници и служители в железниците не спира. Над 500 души се събраха на гарата в Горна Оряховица с искане за стабилен курс на развитие на БДЖ.

 

40-те милиона лева, с цената на които няма да има съкращения в железниците, бяха извадени от субсидията за пътническите превози от същата Транспортна комисия в НС, която след отпора, който хората дадоха срещу решението, каза „спрете съкращенията”.

 

Хората искат сигурност и са убедени, че реформи могат да се правят без съкращаване на влакове и служители. Такива предложения бяха чути както от председателя на синдиката на железничарите към БДЖ, така и от пътници.

 

Сергей Акександров е редактор на електронен бюлетин за железниците, пътува с влак редовно  и има предложение - вместо да се спират цели състави, да се намалят вагоните, тогава и таксуването им на релсите ще излиза по-евтино. А без да съкращава служители, БДЖ може и да вдигне приходите си.

 

Протестиращите напомнят, че жп превозът остава единствена възможност за хиляди работещи, ученици и пенсионери - заради цената.

 

Намаление има в броя на живеещите в Горна Оряховица. Според бившия областен управител, то е свързано със съкращенията в железниците - всяко трето семейство тук живее под свирката на влака. Георги Рачев от БСП пък заяви, че по никакъв начин партията му не възнамерява да политизира протеста.