Това показват прогнозите на анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank

2015 г. се очертава като година на завръщане на златото, но с постепенен ръст – това се откроява в прогнозите на анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank.

 

Лошият период за златото е преминал – това смятат и двата екипа анализатори. Те виждат тенденция към поскъпване, защото инвестициите в злато от фондове и от страна на централните банки се увеличават постепенно. Стратезите на Saxo Bank посочват, че най-ниската цена на златото, която може да се достигне през годината е 1,090 долара за тройунция, но те също така очакват през 2015 г. да се достигне най-висок годишен ръст от 2012 г. насам. 

 

След безпрецедентните промени на петролния пазар през 2014 г. експертите очакват ниски цени за суровината през тази година и евентуално стабилизиране в края на годината. Всички очакват доларът да поскъпва, но това ще бъде един по-спокоен процес от миналата година с рискове при лоши новини за САЩ.

 

При цени от 40-50 долара за барел ще бъдат затворени много сондажи и ще има вълна от фалити, най-вече в САЩ и Канада. Така че това ниво от 40 долара може да се очаква да бъде ценовото дъно за годината. В добива на суровината постепенно ще бъде преодолян, но очакванията са това да започне едва през втората половина на годината. Едва тогава може да види стабилизиране на цената на петрола. Най-ниските цени за петрола ще доминират първото и второто тримесечие на годината. Балансът на пазара може да се очаква по-късно през годината.

 

Всички фактори на валутния пазар сочат към поскъпване на долара през 2015 г. Инвеститорите вече са заели големи позиции в доларови активи в очакване на това. Точно тези позиции създават риск от спадове при лоши новини за икономиката на САЩ заради резки разпродажби. Експертите смятат, че ръстът на щатската валута да бъде много по-плавен през тази година и по-късно през годината курсът EUR/USD ще слезе под равнището от 1.10 (1.78 лв. за долар). Анализаторите на Saxo Bank прогнозират 1.1 EUR/USD към края на трето тримесечие с вероятност за търговия и под това ниво.